ASARLAR TARJIMALARIDA HARAKATNING KONSEPTUAL TURLARI - Dilfuza Abduganiyevna Akramxodjayeva (PEDAGOGS, 2024)
Annotatsiya: Mazkur maqolada asarlar tarjimalarida harakatning konseptual turlari, fe'lning predikat doirasidagi aspektual semantikasi bilan bog‘liq turlari yoritildi. Temporal modifikasiyaning asosiy ko‘rsatgichlari hisoblanmish momentar, durativ, delimitativ turlari misollar bilan tahlil qilindi. Ingliz tilidagi fe'l yuklamalarining semantik ma'nolari fe'l semantikasi bilan bog‘liq tarzda o‘zgarib borishi, ya’ni mazkur yuklamalar morfologik, sintaktik va semantik chegaralanishga egaligiga doir nazariy imkoniyatlar o’rganildi. Aspektual semantikaning bevosita maydon nazariyasi doirasida olib borilishi qiyosiy-tipologik va kognitiv jihatdan olib borilishi fe'l semantikasining keng qamrovli, boy ekanligi turli birikmalar yordamida ko‘rsatilgan.