CHO‘YAN VA PO’LAT ISHLAB CHIQARISH TEXNOLOGIYASINI TAKOMILLASHTIRISH USULLARI - Ochilova Nurzoda Tursunovna (PEDAGOGS, 2024)
Annotatsiya: Cho’yan tarkibidagi aralashmalarni-uglerod, kremniy, marganets, oltingugurt, fosfor va sh.k. turli usullar bilan kamaytirib po’lat olinadi. Bu jarayonda aralashmalar shlakka aylanadi yoki butunlay yonib ketadi. Po’lat eritishda asosiy xom ashyo cho’yan bo’lib, po’lat bo’laklari, ferroqotishmalar, temir rudasi va flyuslar ham ishlatiladi. Konvertor usuli. Konvertor usulida po’lat olish suyuqlangan cho’yanga siqilgan havo purkab qo’shilmalarni shlakka o’tkazishdan iborat