JINSIY YO‘L BILAN YUQADIGAN KASALLIKLAR - Baymuratova Sanobar Gafurovna (PEDAGOGS, 2024)
Jinsiy a’zolarning yallig‘lanish kasalliklari ginekologik kasalliklar ichida asosiy o‘rinni egallaydi. So‘nggi yillarda ko‘proq yoshlarda, asosan 15-25 yoshda uchraydi, u uzoq vaqt kechishiga olib kelib, yallig‘lanish kasalliklari og‘riq sindromini, bachadonni noto‘g‘ri joylashishi, hayz buzilishini, jinsiy va generativ funksiyaning buzilishi bilan kechadi. Ayollar organizmida yallig‘lanish jarayoniga qarshi himoya kuchlar mavjud. Bular qin dahlizining berkligi, qin shilliq qavati ko‘p qavatli muguzlanuvchi epiteliy bilan qoplanganligi, bachadon bo‘ynining ichki va tashqi bo‘g‘zi va syervikal kanalidagi shilliq probkasi, qin shillig‘i tarkibida mikroblarga qarshi ishlab chiqariladigan IgA antitanachalar. So‘nggi yillar mobaynida jinsiy yo‘llar bilan tarqaladigan infeksiyalar — xlamidiyalar, ureaplazmalar, mikoplazmalar, viruslar (sitomegalovirus, oddiy gerpes virusi) va boshqalar ko‘p uchramoqda. Ushbu ma’ruzada jinsiy yo‘l bilan yuqadigan kasalliklar tasnifi, etiologiyasi, qo‘zg‘atuvchisi, klinik belgilari va ularni oldini olish bo‘yicha profilaktik choralar haqida ma’lumotlar keltirilgan.