YULDUZLAR FAZOVIY KONSENTRATSIYASINI SHARSIMON TO’DALAR UCHUN ANIQLASH - Musurmonova Shaxnoza Dilshod qizi (PEDAGOGS, 2024)
Annontatsiya: Hozirgacha Sharsimon yulduz to’dalari uchun sinflashtirish muammosi to’liq hal etilmagan. Sharsimon to’dalarning ko’rinma sirt zichligi GAIA kosmik teleskopida olingan kuzatuv ma’lumotlari yordamida fizik parametrlarni topish va ular yordamida tahlil qilish asosiy maqsad hisoblanadi. Ushbu maqolada 1946-2021 yillarda chop etilgan maqolalar asosida olingan bizning galaktikamizdagi yulduzlar sharsimon to’dalarini ko’rinma zichlik taqsimotlaridan foydalanib konsentratsiya parametri hisoblandi.