KO'KRAK BEZI SARATONINI RENTGEN TEKSHIRUVI - Olimova Muxlisa Vohidjon qizi (PEDAGOGS, 2024)
Ko'krak bezi saratoni uchun rentgen tekshiruvi, odatda mammografiya deb ataladi. Bu past dozalarda rentgen nurlarini qo'llash orqali ko'krak to'qimalarining ichki qismlarini tasvirlash imkonini beradi. Mammografiya ko'krak saratonini erta bosqichda aniqlashda samarali usul hisoblanadi va klinik ko'rik hamda o'z-o'zini tekshirishlar bilan birgalikda ishlatiladi. Jarayon ko'krakni maxsus apparatda siqib, har xil burchaklardan tasvirlar olishdan iborat. Bu tasvirlar rentgenolog tomonidan tahlil qilinadi. Mammografiya saratonni erta aniqlash, omon qolish darajasini oshirish va profilaktik choralarni ko'rish imkonini beradi. Shuningdek, usulning noto'g'ri musbat yoki manfiy natijalar va radiatsiya ta'siri kabi kamchiliklari ham mavjud.