JAHONDA VA O’ZBEKISTONDA “YASHIL” MOLIYALASHTIRISH AMALIYOTI TAHLILI - Rahimova Nozimaxon Jahongir qizi (PEDAGOGS, 2024)
Annotatsiya. So'nggi o'n yil ichida iqtisodiyot, ekologiya va jamiyat globallashuvdan jiddiy ta'sir ko'rsatdi. Ayni paytda, sanoatlashgan ham, rivojlanayotgan davlatlar ham yashil iqtisodiyotni o'sish va rivojlanishning hal qiluvchi asosi sifatida ko'rmoqda. Ba'zi xulosalar chiqarish uchun joriy tadqiqot globallashuv, yashil iqtisodiyot va iqlim muammolari haqida to'liq ma'lumot berishga qaratilgan. Turli xil ta'riflar va qarama-qarshi yashil iqtisodiy nutqlar mavjud va ularning har biri o'z muammolariga ega. Yashil iqtisodiyotni ishga tushirishning keng tarqalgan misollari tabiiy resurslarning kamayib ketishining salbiy ekologik ta'sirini va atrof-muhitni boshqarishning ijobiy iqtisodiy ta'sirini tan olishni o'z ichiga oladi. Ushbu yangi tadqiqotda iqlim o'zgarishining infratuzilma va yashil iqtisodiyot rivojlanishiga ta'siri ham ko'rib chiqiladi. Tadqiqot, shuningdek, iqtisodiy tuzilmaning ekologik muammolarni qanday kamaytirishi va ishlab chiqarish hajmini oshirishi mumkinligini hisobga oladi.