O'ZBEKISTONDA ZIYORAT TURIZIMI MADANIYATINI RIVOJLANTIRISH - Tursinov Donyorbek Ravshanbek o'g'li (PEDAGOGS, 2024)
O‘zbekistonda ziyorat tizimi asrlar davomida rivojlangan bo‘lib, bu mamlakatning turli tarixi va madaniy ta’sirini o‘zida aks ettiradi. O‘zbekiston tarixan tsivilizatsiyalar chorrahasi bo‘lib, Sharq va G‘arbni bog‘lagan Ipak yo‘li sayyohlar, savdogarlar va ziyoratchilarni o‘zining unumdor yerlariga olib kelgan.O‘zbekistonda ziyorat tizimining rivojlanishidagi asosiy omillardan biri mintaqada islom dinining keng tarqalishi bo‘ldi. VII asrda islom sivilizatsiyasining yuksalishi bilan O‘zbekiston butun musulmon olamidan olimlar, tasavvuf va ziyoratchilarni o‘ziga jalb etgan ilm va ma’naviyat markaziga aylandi. Bu bugungi kungacha ziyoratchilarni o'ziga tortadigan muqaddas qadamjolar va ziyorat yo'llarining barpo etilishiga asos bo'ldi.O‘zbekistonda ziyorat tizimining shakllanishida Ipak yo‘li ham katta rol o‘ynadi. Karvonlar qadimiy savdo yo‘llarini bosib o‘tar ekan, ular nafaqat mol va tovar, balki diniy g‘oyalar va urf-odatlarni ham olib kelishgan. Yo‘lda ular ziyoratgohlar, masjidlar va madrasalar tarmog‘ini o‘rnatdilar, ular ma’naviy yo‘l-yo‘riq va marhamat izlayotgan ziyoratchilar uchun muhim to‘xtash joyiga aylandi.