QO‘QONNING SO‘NGGI XONI ― XUDOYORXON QO‘QON XONLIGI SHOIRLARI IJODIDA - Avg‘onova Gulnoza O‘ktam qizi (PEDAGOGS, 2024)
Maqolada Furqat, Zavqiy, Zoriyning Xudoyorxon tarixiga bag‘ishlab yozgan asarlari haqida qisqacha to‘xtalib o‘tilgan. Furqat tarafidan yozilgan “Muxammas Muhammad Xudoyorxon tilidan” nomli muxammasida xonning taxtdan tushishi va undan keyingi xor-zorlikda kechirgan hayotiga achinish hissi bilan qaraganligi yaqqol namoyon bo‘lgan. Havoiy - Umidiyning “Maktubchai xon” manzumasida ham so‘nggi xonning qiyinchiliklari haqida yoritilganligi keltirilgan.