INTELLEKTUAL MULK HUQUQLARINI HIMOYA QILISHDA STENOGRAGIYA HAMDA BLOKCHEYN TEXNOLOGIYASIDAN FOYDALANISH IMKONIYATLARI - A.A.G’aniyev; K.Xasanov (PEDAGOGS, 2024)
Ushbu maqolada mualliflik huquqini himoya qilishda blokcheyn texnologiyasi foydalanish imkoniyatlari tahlil qilindi. Hozirgi kunda O’zbekiston Respublikasida mualliflik huquqini himoya qilish to’g’risidagi Qonun hujjatlarida blokcheyn texnologiyasi asosida himoya tizimini qo’llash ko’zda tutilmagan. Ammo hozirgi zamon texnologiyalarida mualliflik huquqini himoya qilishda blokcheyn texnologiyasiz tegishli darajada himoyani ta’minlab bo’lmaydi. Ushbu maqola mualliflik huquqini himoya qilish vositasi sifatida blokcheyndan foydalanishning maqsadga muvofiqligini asoslantirishga qaratilgan. Blockchaindan foydalanishning nazariy asoslari va amaliyoti tahlil qilish shuni ko’rsatadiki Blockchaindan foydalanish intellektual mulk sohasida undan foydalanishning muhim salohiyati haqida xulosa chiqarishga imkon berdi. Ushbu maqolada ilmiy tadqiqotning boshlang’ich bosqich sifatida mualliflik huquqini himoya qilish vositasi sifatida ushbu texnologiyaning afzalliklari va asosiy muammolari ochib berilgan. Blokcheynning intellektual mulk sohasida joriy etilishi asarlarning muallifligini tasdiqlash, mualliflik huquqlarini tasarruf etish va ulardan foydalanishni nazorat qilish, shuningdek, asarlardan foydalanganlik uchun haq olish imkonini beradi. Ishonchli va xavfsiz texnologiya mualliflarga, mualliflik huquqi egalariga va iste’molchilarga ochiq va shaffof, vositachilarsiz o’zaro hamkorlik qilish, shuningdek, vaqt va moliyaviy xarajatlarni minimallashtirish va mualliflik huquqini himoya qilish imkonini beradi.