ОНКОЛОГИК КАСАЛЛИКЛАРНИ ОЛДИНИ ОЛИШ ЧОРАЛАРИ - Солиева Б.Т. (PEDAGOGS, 2024)
Аннотация. “Ўзбекистон -2030” стратегияси тўғрисида 11.09.2023 йилдаги ПФ-158-сон Ўзбекистон Республикаси Президентининг Фармони қабул қилинди. Унга кўра Онкологик касалликларни эрта аниқлаш ва ўлим кўрсаткичини камайтириш мақсади белгиланиб, 2030 йилгача унга эриштирувчи самарадорлик кўрсаткичлари олдимизга режа қилиб қўйилди. Яшаш тарзи ва атроф-муҳитнинг кескин ўзгариши, нотўғри овқатланиш, организмда минерал ва витаминлар тақчиллиги, асаб тизимининг ишдан чиқиши, жисмоний фаолликни етишмаслиги инсонларда турли хил саратон касалликларини юзага келтирувчи омиллар бўлиб ҳисобланади.