TIJORAT BANKLARINING RAQAMLI TRANSFORMATSIYA KONTEKSTIDA RISKLARINI BOSHQARISH - Zuhurov Kamoljon Zuhur oʻgʻli; Jo’raxolov Nurjahon Botirjon o’g’li (PEDAGOGS, 2024)
Annotatsiya Moliya yadrosi xatarlarni nazorat qilishdir. Tijorat banklarining an'anaviy risklarini boshqarish asosan inson tajribasi va mulohazalariga tayanadi. Endi zamonaviy tijorat bank biznes rivojlantirish ehtiyojlarini qondirish mumkin yagona sun'iy tajriba va hukm tayanib, murakkab moliyaviy bozor muhitini qaragan. Tijorat banklari raqamli transformatsiya yo'lini o'rganishni davom ettirdilar va amalda raqamli risklarni boshqarish haqidagi tushunchalari ham chuqurlashishda davom etdi. Kelajakda risklarni raqamli nazorat qilish nafaqat ma'lumotlar va modellar kabi moliyaviy texnologiyalarni har tomonlama qo'llash, balki tijorat banklari biznesi va menejmentini chuqur integratsiyalashning innovatsion modelidir. Tijorat banklari mijozlarning shaxsiy ma'lumotlari, mahsulot operatsiyalari ma'lumotlari, kredit ma'lumotlari, kredit tekshiruvi ma'lumotlari va uchinchi tomon va sheriklik munosabatlari ma'lumotlari kabi ko'p o'lchovli ma'lumotlarni qazib olish orqali mijozlar tomonidan taqdim etilgan ma'lumotlarga o'zaro tekshirish va keng qamrovli tadqiqotlar va hukmlarni o'tkazadilar, shu bilan tijorat banki xavfini optimallashtiradi. Tijorat banklarining raqamli transformatsiyasi sharoitida raqamli xatarlarni boshqarish tijorat banklariga ham qiyinchiliklar, ham imkoniyatlarni keltirib chiqaradi. Muammolar asosan tijorat banklari o'rtasida raqamli xatarlarni boshqarish va iste'dod masalalarini aniqlashda yotadi. Xatarlarni raqamli nazorat qilish imkoniyati tijorat banklari uchun xavf panoramasi ko'rinishini yaratish va turli xil biznes stsenariylarida aniqlanmagan xavf ma'lumotlarini tezda aniqlashdir. Tijorat banklarining raqamli transformatsiyasi fonida ushbu maqolada tijorat banklarining risklarni boshqarish muammolari va qarshi choralari muhokama qilinadi.