FOENICULUM VULGARE MILL. – ODDIY ARPABODIYONNI YETISHTIRISH AGROTEXNIKASI VA TIBBIYOTDA QO‘LLANILISHI - Ozodbekova Gavharoy Azizbek qizi; Mashrabjonova Maftunaxon Umidjon qizi; Zubaydullayeva Kamola Akmaljon qizi; Maxkamov Trobjon Xusanboyevich (PEDAGOGS, 2023)
Ushbu maqolada dorivor Foeniculum vulgare Mill. o‘simligini bioekologik xususiyatlari, ekish va yetishtirish uslublari, tibbiyotda qo‘llanilishi va kimyoviy tarkibi bo‘yicha ilmiy tadqiqot natijalari keltirilgan. F. vulgare ikki yillik o‘t o‘simlik. Urug‘ unish qobiliyati nisbatan yuqori (60 %gacha). Maysalari begona o‘tlar bilan bemalol raqobatlasha oladi. Biroq urug‘dan ekilganda yuqori hosil olish uchun begona o‘tlardan xalos etilgan, sug‘oriladigan yerlar ajratilishi lozim. Arpabodiyon ekilgan maydonlar ekinzor sifatida 2-4 yil davomida foydalaniladi.