HOMILADORLIK DAVRIGI AYOLLARDA PARODONTITNING KECHISHI VA ETIOLOGIK HOLATINI BAHOLASH - Vohidov Elbek Rahimovich; Nazarova Nodira Sharipovna (PEDAGOGS, 2024)
Annotatsiya. Homilador ayollar stomatologik kasalliklarning eng yuqori xavfiga ega [3]. Bir qator mualliflarning fikriga ko'ra, homiladorlikning fiziologik davrida tish kariesining tarqalishi 91,4% ni tashkil qiladi, 90% hollarda parodont to'qimalari kasalliklari, asosan karioz jarayonning o'tkir kechishi bilan sog’lom tishlarning shikastlanishi homilador ayollarning 38% ini tashkil qiladi. [5]. Ikkilamchi karies, kariyes jarayonining rivojlanishi, emal giperesteziyasi homilador ayollarning 79 foizida uchraydi [11]. Shu bilan birga, homiladorlik davrida karies-plomba-olib tashlangan tishlar indeksining mutlaq o'sishi bo'yicha tish kariesining o'sish intensivligi 0,83 ni tashkil qiladi [2].