MEROS ILMI TARIXI VA UNING MOHIYATI - Ismoilov Akbar (PEDAGOGS, 2024)
Meros ilmini o‘rganish nafaqat shaxsning moddiy haq-huquqlarini himoya qilish balki jamiyat barqaror bo‘lishi uchun zarur bo‘lgan ijtimoiy adolat tizimini o‘rnatish demakdir. Meros ilmi tarixiga nazar solsak har qanday zamon va makonda inson vafot etganidan so‘ng undan qolgan mol-mulkni uning vorislariga taqsimlash ijtimoiy jihatdan muhim bo‘lganini kuzatamiz. Shu sababdan azaldan deyarli barcha jamiyat va davlatlarda vasiyat va meros taqsimoti masalalarini tartibga soluvchi huquqiy normalari u yoki bu ko‘rinishda mavjud bo‘lgan. Ushbu maqolada meros ilmi tarixi va mohiyati haqida so‘z yuritiladi. Shu bilan birga, islom shariati huquqidagi meros instituti ushbu azaliy ijtimoiy hodisani qanday takomillashtirgani bayon qilinadi.