KALAMUSHLARNING ENERGETIK ICHIMLIKNING TASIRIDA OSHQOZON-ICHAK TIZIMIDA O’TKIR SIMPTOMLARI - Ruzmetova Shaxnoza Davronbekovna; Axmedov Ruslan Baxtiyorovich (PEDAGOGS, 2024)
Energetik ichimliklar ko'p miqdorda kofein va boshqa psixoaktiv moddalarni o'z ichiga olgan alkogolsiz ichimliklardir. Energetik ichimliklar tarkibida konsentratsiyasi odatda noma'lum bo'lgan o'simlik ekstrakti ham mavjud. Energetik ichimliklar turli organlar va tizimlarga bir nechta salbiy ta'sir ko'rsatishi mumkin, ammo ularning oshqozon-ichak traktiga (GI) ta'siri yomon o'rganilgan. Edsning oshqozon-ichak traktiga o'tkir ta'sirini aniqlash uchun biz EDs, qahva, sodali kola yoki suvni Sprague–Davley kalamushlariga (har bir guruh uchun n = 7, tasodifiy tayinlangan) besh kungacha yubordik va GI traktidagi gistopatologik o'zgarishlarni tahlil qildik. Ma'lumotlar Kruskal–Uollis yoki Mann–Uitni testlari bo'yicha guruhlar o'rtasida taqqoslandi. Biz shuni aniqladikki, Energetik ichimliklar oshqozon-ichak traktida aniq o'tkir lezyonni keltirib chiqarmagan bo'lsa-da, ular ichak shilliq qavatida eozinofil infiltratsiyani keltirib chiqardi; Energetik ichimliklar tarkibidagi bir xil dozalarda faqat kofein bilan davolash bir xil ta'sirga olib keladi va bu eri tarkibidagi boshqa moddalar emas, balki kofein ekanligini ko'rsatadi. infiltratsiya. Kofein administratsiyasining uzilishi eozinofil infiltratsiyaning to'liq hal qilinishiga olib keladi. Yallig'lanishga qarshi yoki immunomodulyatsion molekulalarda tizimli o'zgarishlar kuzatilmaganligi sababli, bizning ma'lumotlarimiz shuni ko'rsatadiki, Ed tarkibidagi kofein eozinofillarni jalb qiladigan mahalliy, vaqtinchalik yallig'lanish holatiga olib kelishi mumkin.