VOLEYBOL BO‘YICHA O‘QITUVCHI-MURABBIY MODELI - Turgʻunboyev Mansur Mamarafiqovich (PEDAGOGS, 2024)
Voleybol bo‘yicha trener-murabbiyning kasb faoliyati o‘z mohiyati va mazmuni bilan o‘zga pedagogik ixtisosga munosib bo‘lgan (o‘qituvchi, yo‘riqchi, tashkilotchi) mutaxassislardan tubdan farq qiladi. Shuning uchun ixtisoslik fanini talqin qilishdan avval murabbiyning ko‘p qirralik faoliyati namunaviy nusxasini – modelini va uni mazmuniy mohiyatini ko‘rib chiqish lozim. Model - fransuzcha so‘z bo‘lib, nusha, andoza, namuna kabi tushunchalarni anglatadi. Mutaxassis “modeli” 3ta asosiy tarkibiy qismdan iborat bo‘lib, jamiyatning taraqqiyot darajasi, ijtimoiy siyosiy yo‘nalishi va kasbga bo‘lgan ixlos-qiziqish xususiyatlariga bog‘liqdir. Mutaxassis “modeli” jismoniy tarbiya institutlarini bitiruvchi sport turlari bo‘yicha o‘qituvchi-trenerlar kasbining ish mazmuni va ularga qo‘yiladigan talablar bilan ifodalanadi.