IMPULS MOMENTINING KVADRATI L ̂^2 OPERATORINI SFERIK KOORDINATALAR TIZIMIDA IFODALASH - Nasirova Nigora Karimovna; To’raqulov Shahzod Shahobiddinjonovich (PEDAGOGS, 2024)
Annotatsiya: Klassik mexanikani vujudga kelishi differensial va integral hisoblash metodlarining rivojlanishi bilan chanbarchas bog'liq. Elektrodinamika fanini va Eynshteynning relyativistik mexanikasini paydo bo‘lishi esa, vektor va tenzor analizning keng hamda har tomonlama qo‘llanishi bilan bog'liq. Kvant mexanikasining asosiy qonunlarini aniq va to‘g‘ri ifodalash uchun matematiklar tomonidan ishlatilayotgan tushunchalar va g‘oyalarni shu fanga tadbiq qilish lozim edi. Kvant mexanikasidagi bu g‘oyalarning eng asosiysi va keng qo‘llaniladigani bu operatorlar nazariyasidir. Ishda fizik kattaliklar operatorlarini sferik koordinatalarga o’tishi hisoblangan.