QANDLI DIABET BILAN KASALLANGAN BEMORLARDA COVID-19 DAN KEYINGI ASORATLAR - Alimov Sobir Muhammad o‘g‘li; Boqiyev Jahongir Nodirjon o‘g‘li; Boboqulov Alisher Nasirdin o‘g‘li; Ro‘ziyev Shahzod Murod o‘g‘li (PEDAGOGS, 2024)
Annotatsiya. 2-tip qandli diabet kasalligi Covid -19 virusi pandemiyasi davrida bir necha marta ko‘paydi. Xususan IDF (International Diabetes Federation) ma’lumotlariga ko’ra 2013-yilda dunyo bo’yicha 347 mln aholi qandli diabet bilan kasallangan va ushbu ko’rsatkich 2035-yilga borib 592 mlnga yetishi tahmin qilinmoqda. O‘zbekistonda 2023-yil hisobidan har 100 000 ming aholiga 820 ta qandli diabetli bemorlar dispenser ro’yxatidan o’tgan. Aynan Covid-19 virusi bilan kasallangan bemorlarni davolashda qo‘llanilgan “Deksametazon”, “Solu Medrol 1000” qo‘llanishi bilan bog‘liq. Ushbu maqolamizda siz bu jarayon qay mexanizmda kechganligi haqida ma’lumotga ega bo‘lasiz.