MORUS ALBA (OQ TUT) SHINNISINING FOYDALALI XUSUSIYATLARI UNING KIMYOVIY TARKIBI

Main Article Content

Boymurodov Q.
Abdishukurov F.
Qobilova Nilufar Xudoyshukurovna

Abstract

Oq tut (lot. Morus alba) tutlar oilasiga (lot. Moraceae) mansub boʻlib, Oʻrta Osiyoning katta rivojlanish salohiyatiga ega asosiy mevasi hisoblanadi, daraxtdan 100 kg gacha meva yig'ish mumkin, Oq tut (lot. Morus alba) tut navi esa 1 daraxtdan 500...600 kg meva beradi. Tut mevalari tabiiy shakarlarning yuqori miqdori (22,0% gacha fruktoza va glyukoza) va kislotalarning pastligi (0,1% fosfor kislotasi) bilan ajralib turadi, ular tarkibida olma kislotasi, oshlovchilar va pektin moddalari, C, P, vitaminlari, B guruhi va boshqalar. Mevalar oziq-ovqat maqsadlarida, sirop tayyorlash uchun ishlatiladi.

Article Details

How to Cite
Boymurodov Q., Abdishukurov F., & Qobilova Nilufar Xudoyshukurovna. (2024). MORUS ALBA (OQ TUT) SHINNISINING FOYDALALI XUSUSIYATLARI UNING KIMYOVIY TARKIBI. PEDAGOGS, 54(1), 77–80. Retrieved from https://pedagogs.uz/ped/article/view/966
Section
Статьи

References

Lee-Huang S., Huang P.L., Chen H.C., Huang P.L., Bourinbaiara A., Huang H.A., Kung H.F. Anti-HIV and anti-tumor activities of recombinant MAP30 from bitter melon (англ.) // Gene (англ.)рус. : journal. — Elsevier, 1994. — Vol. 161. — P. 151—156.

C.Жаббарова Применение натуральных добавок-улучшителей для снижения расхода основного сырья в кондитерском производстве/// дисc.

N.Kobilova, R,Adizov, K.Madjdov. Improvement of quality and indicators wheat mixing amaranta flour . Austrian Journal of Technical and Natural Sciences, 2020.

Кобилова Н.Х. Влияние льняной муки на реологические свойства пшеничного тесто и качества хлеба/Н.Х.Кобилова, Р.Т.Адизов, К.Х.Мажидов // Экономика и социум. – 2020. - №9 (76). - С.219-22

N.Qobilova Momordica charantia hind anori tarkibi va foydali xususiyatlari // образование наука и инновационные идеи в мире//Выпуск журнала №-35 Часть–3_ Декабрь –2023 .150-153.